2010 m. liepa 29 d., ketvirtadienis

Duona







Kiek kartų svajojau išsikepti naminės duonytės,bet vis pabijodavau ją kepti. Bet po kiek laiko baimių visgi ryžausi šiam žingsniui. Tad šį kartą kepu duoną su česnakiniu sviestu ir žalumynais.

Reikės:

2 kiaušiniai
4 v.š. grietinės
7 gr. sausų mielių
1 a.š. cukraus
1 a.š. druskos
2 v.š. aliejaus
350-400 gr. miltų

Įdarui:

70 gr. sviesto
3-4 skiltelės česnako
2 a.š. smulkintų šviežių krapų

Aptepimui:

1 kiaušinis
1 v.š. vandens

Gaminimas:

Dubenyje sumaišome 50 ml. kambario temperatūros vandens, druską, cukrų, mieles ir 1 v.š. miltų. Pastatome šiltai 15 min., kad mielės pradėtų putoti. Tuomet dedame grietinę, kiaušinius, aliejų ir po truputį beriame miltus. Minkome tešlą, kol ji taps lygi, minkšta, elastinga ir nelips prie rankų. Kildinme šiltai, kol padvigubės (40-60 min.). Kol kyla tešla, ruošiame įdarą. Minkštą sviestą sumaišome su smulkintais česnakais ir krapais. Galima įberti žiupsnelį druskos. Pakilusią tešlą dar kartą perminkome, iškočiojame apie 1 cm. storio stačiakampį (ilgesnės kraštinės ilgis turi buti turimos kepimo formos ilgio). Ant tešlos tepame česnakinį sviestą. Prie kraštų netepkite, nes kepant sviestas pradės bėgti. Suvyniojame duoną į volelį, kraštus ir siūlę užspaudžiame. Dedame į kepimo popieriumi išklotą pailgą formą ir kildiname, kol padvigubės. Aptepame kiaušinio ir vandens plakiniu ir kepame 180 C orkaitėje apie 30-35 min. (kol viršus gražiai paruduos). Skanaus:)

P.S. Labai gardi duona,šeimai visai patiko,kepsiu dabar ją daug dažniau ir be jokių baimių.:)

Ačiū už receptuką A.J.

Cukinijų sriuba



Kadangi jau ateina toks metas,kai sode jau auga daržovės ir nebereikia eiti į parduotuvę jų pirkti gaminame,viską kas šviežu ir iš mūsų sodo. :) Šį sykį gaminame cukinijį sriubytę ir sveika ir skanu. :)

Reikės:

3 didelių šviežių bulvių
1 vidutinio dydžio cukinijos
3 didelių morkų
druskytės pagal skonį
1 kubelio vištienos sultinio
įvairių džiovintų daržovių prieskonių(pačių džiovintų;) )
pipiriukų


Gaminimas:

Bulvytes nulupame,supjaustome mažais kubeliais,metame į verdantį vandenį su sultiniu,tuomet nusiskutame morkytes ir taip pat supjaustytas kubeliais metame į puodą. Galiausiai nulupame cukiniją,išimame sėklas ir pjaustome kubeliais,bei beriame į puodą,verdame kol bulvės išvirs. Beriame prieskonius džiovintus ir pipiriukus,leidžiame šiek tiek atvėsti,tada elektriniu trintuvu viską gerai sutriname,dar paverdame kelias minutes,sriubytę patiekiame su grietine.
SKANAUS ;)

Kiaušinukai






Senai svajota buvo kažką padaryti tokio,kad atsidarius šaldytuvą būtų malonu ir sukeltų šypseną veide,bei pakeltų nuotaiką. Įvairios daržovės,stiklainiukai,ką čia padarius...O gal derėtų kažkam suteikti gyvybę? :) Kad atgimtų iš naujo ir visiems pradarius šaldytuvo duris pamatytų daug linksmų ir įdomių nuotaikyčių. :P Štai keletą nuotraukyčių su pirmosiomis nuotaikytėmis. :) Kelios idėjos :)

Makaronai





Turbūt tai paprasčiausias ir greičiausiai pagaminamas mano patiekalas šiomis dienomis,bet prisipažinsiu jis labai skanus,bei sotus. :)Sakyčiau net vasariškas patiekalas,nes su daržovėmis,o jose kaip žinome gausu mum reikalingų vitaminų,tad gaminkime ir skanaukime. :)

Reikės:

1 avokadas
150 g tikro kaimiško močiutės gaminto sūrio
4 dideli gerai prinokę pomidorai
3 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 šaukštelis džiovintų raudonėlių
šviežių baziliko lapelių (aš dėjau daugiau,nes tai nuostabus prieskonis)
1 skiltelė česnako
druskos pagal skonį
juodųjų pipirų pagal skonį
300 g makaronų.

Gaminimas:

Avokadą supjaustome griežinėliais,kaimišką sūrį supjaustome kubeliais, pomidorus pjaustome taipogi skiltelėmis ir dar perpus. Viską pašlakstome aliejumi,pabarstome prieskoniais,tai yra džiovintais raudonėliais ir plėšytais šviežiais bazilikų lapeliais,viską gerai išmaišome. Maišant įdėti sutrintą česnaką, kad viskas būtų tobula pabarstome druskyte,bei pipiriukais. Šauname į 200 laipsnių orkaitę ir kepame 15 - 20 minučių.

Pasirinktus makaronus išverdame pasūdytame vandenyje. Išvirusius supilame į indą, kuriame kepė avokadas,pomidorai ir sūris. Viską vėl gerai sumaišome, galime dar pašlakstyti aliejumi šiek tiek, užmesti keletą baziliko lapelių. Paprasta kai kokia kiaušinienė, bet daug skaniau. ;)

SKANAUS ;)

2010 m. liepa 22 d., ketvirtadienis

Kugeliukas



Yra įprasta turbūt kepti kugelį didelį su lašinukais ar tai vištiena... Bet aš šį kartą kepsiu mažus kugeliukus,atskiruose indeliuose. Jie iškepti labai yra trapūs,plonučiai bei labai labai skanūs.:)

Reikės:

8 didelių bulvių
1 kiaušinio
2 valg.škt.grietinės
1 valg.škt. miltų
300g kumpinės rukytos
druskytės
krapų
džiovintų prieskonių mišinio

Gaminimas:

Kągi bulves nusiskutame,sutarkuojame,tuomet įmušame kiaušinį,dedame grietinę,beriame miltus,prieskonius,druską,ir smulkiai pjaustytą kumpiuką,viską gerai išmaišome. Indelius ištepame aliejumi ir pilame paruoštą tešlą. Orkaitę įkaitiname 180 laips. karščio ir šauname kugeliukus,kepame maždaug apie valandą,skirtingose orkaitėse keps skirtingai,tad reikia prižiūrėti. Iškeptą kugeliuką galime patiekti su grietine. Skanaus ;)

Dekupažas



Kažkada buvo laisvo laiko ir neturėjau ką veikti,sėdėjau sau ramiai ir į akiratį papuolė šiukšlių kibirėlis mano kambaryje,kažkaip pasirodė pabodęs...Tad nusprendžiau jį atgaivinti,paryškinti ir taip savo kambariui suteikti geros nuotaikos,antuziazmo.;)

Širma





Prabėgo nejučia keturi metai ir štai pasidalinsiu savo kūrybiniu darbu,kurį dariau savo bakalauriniame.:) Gaminant širmą buvo išgyventa daug nuotaikų,įvykių,pakylimų ir nuopolių,bet štai pagaliau viskas pamiršta ir senai baigta.

Kelios foto kurios darytos labai greitai,neieškant tinkamo interjero,nes nebūta laiko,tad kiek matosi tiek...:)

2010 m. liepa 20 d., antradienis

Bulvienė





Kai neturi daug laisvo laiko,o norisi ko nors sotaus ir skanaus... Kas geriausia pasigaminti? Ogi bulvienė :) Bulvienė tai bulvių košė,o Bulvių,porų ir krapų sriubytė.

Reikės:

2 porai
1 didelė morka
25 g sviesto
3 didelių bulvių
1 1/2 daržovių sultinio
druskos,juodųjų pipirų pagal skonį
2 šaukštai mėgstamos grietinės
2 šaukštai krapų,būtina šviežių,gali būti šaldyti.

Gaminimas:


1. Baltąją dalį poro nulupame ir minkštus lapus supjaustome plonais žiedais iki ten, kur prasideda žali lieti lapai(aš jų į sriubytę nededu).
2. Keptuvėje ištirpinu sviestą ir ant nedidelės ugnies kepinu porus,kol suminkštės,morkas bei bulvytes pjaustytas kubeliais.
3. Užsiverdu sultinį į jį pilu pakepintas daržoves ir leidžiu viską pavirti 15 minučių. Tada su elektriniu trintuvu viską gerai sutrinu.
4. Paragauju,įberiu druskos,pipirų/Pabaigoje į puodą krečiu grietinę ir šiek tiek paverdu,o tuomet beriu krapus.
5. Patiekiame. Skanaus.:)

Tiramisu






Kadangi mano svajonių šalis yra Italija,mėgstu kartais ir paeksperimentuoti bei pamėginti pagaminti ką nors kas arčiau priartina prie Italijos... :)
Šį sykį pabandysiu pagaminti populiarųjį desertą Tiramisu.

Reikės:

350 ml stiprios kavos(geriausia,jog tai būtų netirpi kava)
4 kiaušiniai
5 valg.šaukt. cukraus
500 g maskarponės sūrio
50 ml tamsiojo romo
350 g biskvitinių sausainių (specialūs pailgi, viena pusė cukruota,dar vadinami"damų piršteliais"
2 valg. škt. tamsios nesaldžios kakavos

Gaminimas:


1. Paruošiame didelį puodą stiprios kavos. Geriausiai tiktų ekspreso, bet ne visi turime specialių aparatų jai pagaminti,taigi užplikome tiesiog stiprios kavos iš maltų pupelių. Kai kava pritraukia, nukošiame,kad neliktų tirščių. Kol truputį atauš ruošiame kremą.
2. Kaišinių trynius atskiriame nuo baltymų. Į dubenį pilame trynius,beriame cukrų ir elektriniu plaktuvu plakame bent 5 minutes, kol cukrus beveik ištirps, o masė pabals ir išsipūs.
3. Į trynių ir cukraus masę įmaišome maskarponę ir porą minučių viską plakame, kad tryniai tolygiai susimaišytu su sūriu.
4. Atskirtus kiaušinių baltymus švariame inde nuplautomis ir nusausintomis plaktuvo šluotelėmis išplakame iki standžių putų.
5. Atsargiai vieną šaukštą po kito baltymus įmaišome į maskarponės ir trynių kremą. Nuo baltymų jis pasidarys tamsesnis,lengvesnis,jo padaugės. Svarbiausia - viską daryti lėtai ir iš baltymų intensyviai maišant neišvaryti priplakto oro.
6. Kai kremas paruoštas,belieka mirkyti sausainius ir sluoksniuoti tiramisu.
7. Kavą pilame į platų dubenį, indelį ar lėkštę,kad ten mirkomas sausainis tilptų visu ūgiu. :) Taigi į kavą pilame romą ir pradedame mirkyti sausainius. Geriausia mirkyti po vieną sausainį ir įmerkus į kavą palaikyti keletą sekundžių,kad truputį įsigertų kavos,bet nepersistenkite ir per daug nepermirkykite. Pamirkytus sausainius guldome vieną šalia kito eilėmis,kol užpildome visą indo dugną.
8. Kai indo dugną išklojame sausainių sluoksniu,ant jo užtepame maždaug puse maskarponės kremo. Tada viršų pabarstome kakava ir vėl dedame antrą eilę mirkytus sausainius, po to vėl tepame kremo sluoksnį ir vėl barstome kakava.
9. Indą su tiramisu bent 6 valandoms dedame į šaldytuvą arba porai valandų į šaldymo kamerą. Geriausia jį gaminti iš ryto,o vakare - valgyti. SKANAUS ;)

Šis receptas yra iš "Beatos virtuvės" knygos.