2010 m. birželio 27 d., sekmadienis

Citrinukas







Kadangi gimtadienio proga norėjosi viską gaminti viską,kaip nevisad,pasirinkau kepti morenginį citrininė pyragą.:)

Reikės tešlai:

200g miltų

1 a.š. kepimo miltelių

50g cukraus

1 a.š. cinamono

100g minkšto sviesto (tikro)

1 didelio kiaušinio (apie 55-65g)

Citrininiam įdarui:

180g cukraus

60g (6 v.š.) kukurūzų krakmolo

4 didelių kiaušinių trynių (baltymus palikti morengams)

150ml šviežiai spaustų citrinos sulčių

vienos tarkuotos citrinos žievelės

200ml vandens

50-60g sviesto (kambario temperatūros)

Morenginiam viršui:

4 kiaušinių baltymų

120g cukraus

žiupsnelis vanilino

1/2 a.š. citrinos esensijos


Gaminimas:

Paruošime tešlą: miltus, kepimo miltelius, cukrų ir sviestą sudėti į virtuvinį kombainą ir išsukti tešlą (žinoma, galima tai daryti ir rankomis), įkulti kiaušinį, suberti cinamono miltelius ir dar pasukti tešlą. Užminkyti tešlą į burbulą, uždengti maistine plėvele ir padėti 60-90 min. į šaldytuvą.

Sumaišyti krakmolą, cukrų, citrinos sultis ir vandenį gilesniame puodelyje iki vientisos masės. Kaitinti maišant ant vidutinės ugnies maždaug 10 min, kol vanduo užvirs. Tada sumažinti ugnį ir maišant dar pavirti apie 30 sekundžių, kol masė taps vientisa ir tiršta.

Nuimti nuo ugnies ir tuoj pat sudėti kiaušinių trynius, sviestą ir citrinos žievelę, maišyti, kol sviestas ištirps ir visa masė taps vienalytė, dailiai gelsvos spalvos. Supilti įdarą į indelį ir padėti šaltai.

Įkaitinti orkaitę iki 180 laispnių. Jeigu naudojama dujinė orkaitė, kuri greitai kaista - iki 160 laispnių. Pasiruošti 28 cm skersmens pyrago formą. Išimti tešlą iš šaldytuvo, ant miltais pabarstyto paviršiaus išminkyti ir iškočioti taip, kad, įklota į kepimo formą, tešla dailiai "liptų per kraštus". Jeigu neišeina - įlipdytį ją nepamirštant šonų. Tešla turi lipti šiek tiek per šonus, nes kaitinama ji trauputį susitraukia. Tešlos pagrindą subadyti šakute ir kepti apie 10-12 minučių. Išimti ir leisti visiškai atvėsti.

Išplakti baltymus kol suputos. Tada, po truputį, plakant, suberti cukrų, sumaišytą su vanilinu ir citrinos esensija (ne daugiau kaip du šaukštus cukraus vienu kartu). Plakti kol gausis graži, žvilganti ir standi masė.

Į jau atšalusios tešlos krepšelį sudėti apstingusį citrininį įdarą. Ant viršaus šaukštu paskirstyti baltymų masę ir tuo pačiu šaukštu suformuoti dailias viršūnėles. Kepti apie 10-12 min. kol baltymų viršūnėlės dailiai apskrus.

Išimtą iš orkaitės pyragą aušinti apie 20 min. Tada įdėti į šaldytuvą. Stingdyti porą valandų ir tik tada patiekti.
DĖMESIO: gali būti, kad citrininis įdaras bus labai skystas, tokiu atveju įdėti šiek tiek daugiau krakmolo, tik nepersistenkite.


Skanaus gaminant šį skanumėlį.;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą