2010 m. lapkričio 23 d., antradienis

Lietuviška pynė







Reilės:

375 gr. miltų
6 gr. šlapių mielių (aš dėjau 1 a.š. sausų)
6 gr. druskos
8 gr. cukraus
55 ml. aliejaus arba 60 gr. tirpinto margarino
200 ml. vandens
1 kiaušinis pynės aptepimui
Gaminimas:


125 gr. miltų ir mieles išmaišome šiltame vandenyje ir statome 20-30 min. į įjungtą 30C orkaitę, kol mielės pradės putoti. Tada supilame tirpintą margariną arba aliejų, druską, cukrų, gerai išmaišome. Po truputį beriame likusius miltus ir maišome. Subėrę visus miltus tešlą minkome dubenyje. Ji truputį lips prie rankų, bet daugiau miltų neberiame (!), o minkome tol (apie 10-15 min.), kol tešla nebelips prie rankų ir taps lygi ir elastinga. Dedame ją į aliejumi pateptą dubenį ir kildiname, kol padvigubės. Aš kildinau 30-40C orkaitėje - pakilo per 30 min.

Pakilusią tešlą padaliname į 3 vienodas dalis, leidžiame joms "pailsėti" apie 5-7 min. Tada iš kiekvienos iškočiojame 3 mm storio stačiakampį lakštą. Ilgesnė kraštinė turėtų būti maždaug kepimo formos ilgio (aš kepiau 10x30 cm., bet labiau tiktų pvz. 13x26 cm, pynė bus aukštesnė). Kiekvieną lakštą (ilgesnę kraštinę) suvyniojame į volelį ir iš trijų supiname kasą; galus gražiai užspaudžiame.

Dedame pynę į kepimo popieriumi išklotą formą ir kildiname šiltai, kol pakils 3 kartus. Pakilusią aptepame plaktu kiašiniu ir kepame 180 C orkaitėje apie 40 min.
Šis receptukas paimtas iš A.J.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą